Veilig internetten
Veilig internetten: zo blijf je veilig online

Een dag niet online is een dag niet geleefd. Beetje overdreven misschien maar tegenwoordig kun je álles online regelen. Van je bankzaken tot je boodschappen. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hackers, virussen en onveilige verbindingen liggen overal op de loer. Internet beveiliging wordt dus steeds belangrijker.
Tijd voor een paar handige tips.


Wachtwoord

Met een slecht wachtwoord lopen je accounts risico. Toch wordt dat vaak vergeten en gebruiken nog hele volksstammen wachtwoorden als “123456” en “wachtwoord”. Niet slim. Een keer een sterk wachtwoord bedenken en die voor al je accounts gebruiken trouwens ook niet.
Je kunt beter voor ieder account een uniek wachtwoord bedenken, bestaande uit een combinatie van letters, cijfers en leestekens. 
Internetcriminelen zijn altijd op zoek naar wachtwoorden. Bijvoorbeeld om betalingen met jouw gegevens te doen of virussen te verspreiden via jouw e-mail of social media. Zorg dus dat je sterke wachtwoorden gebruikt. Dat geldt helemaal voor je e-mail, want is vaak de sleutel tot veel andere gegevens.
Kun je al die wachtwoorden niet onthouden? Geen zorgen, daar zijn wachtwoordmanagers voor zoals bijvoorbeeld Lastpass of Keepass.Deze programma's slaan wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord. Als je ergens een nieuw wachtwoord moet aanmaken, kan de manager deze voor je verzinnen. Bij het inloggen, vult het programma dan automatisch de juiste wachtwoorden in.

Wil je een account écht goed beveiligen, dan moet je twee-factor-authenticatie (2FA) gebruiken. Daarmee moet je naast je wachtwoord ook een unieke code invullen om in te loggen. Vaak via een sms’je of via een app genaamd ‘Google Authenticator’. Het komt er in ieder geval op neer dat een hacker niet meer in je account kan komen, zelfs niet als hij je wachtwoord heeft.

WiFi-beveiliging!

Waarschijnlijk heb je thuis een router die je eigen WiFi-netwerk uitzendt. Het is belangrijk dat je dat netwerk beveiligt. Zo kan jouw internetverkeer niet onderschept worden en kunnen buitenstaanders geen ongewenste dingen op jouw netwerk doen. Zorg er in ieder geval voor dat je de verbinding beveiligt met een wachtwoord. Nee, niet Admin123 of je adres, maar een zelfgekozen, sterk wachtwoord (zie de tips hierboven!). Verder is het belangrijk de software van je router altijd up-to-date te houden.

Wees extra voorzichtig bij internetbankieren

Van alle dingen die je kan overkomen op internet is fraude met internetbankieren een van de meest beangstigende. Van het ene op het andere moment is je rekening leeg, een schrikbeeld voor veel mensen.
Gelukkig is internetbankieren in Nederland behoorlijk veilig en zijn consumenten redelijk goed beschermd als het toch fout gaat. Alleen als je zelf 'grof nalatig' bent geweest krijg je geen geld terug. Een onafhankelijke partij (het Kifid of een rechter) beslist uiteindelijk of dat het geval is. Kfid staat voor "Klachteninstituut Financiële Dienstverlening", waar je met een klacht over een financieel product of financiële dienst tercht kunt.

Slim downloaden

veiligonline04 250Wie regelmatig iets download moet sowieso goed opletten of de bron betrouwbaar lijkt. Een bestand zoals bijvoorbeeld genaamd n0Viru$-sUperSaf€.exe kun je beter overslaan.
Nog een essentieel onderdeel van je internet beveiligen is het hebben van een firewall en antivirus-software. Een firewall is een soort filter tussen jouw apparaat en het internet en beschermt tegen ongewenst verkeer. Antivirus-software scant al je downloads op mogelijke virussen. Veel computers en zelfs smartphones hebben een ingebouwde firewall en antivirus-software. Mocht dat niet zo zijn dan kun je die eenvoudig en gratis downloaden. Google gewoon op "free antivirus software".

Gratis WiFi in de trein? Even opletten!

Publieke wifi-netwerken zijn vaak niet erg veilig. Zeker als ze niet met een wachtwoord beveiligd zijn. Prima om een beetje rond te surfen en het laatse nieuws op te zoeken. Echter niet erg geschikt om je bankzaken op te regelen of persoonlijke geheimen te versturen.
Wil je dat tóch doen onderweg, maak dan even een mobiele hotspot met je smartphone of IPhone. Die kun je maken in de netwerkingstellingen van je smartphone of IPhone. Bij Android onder het kopje “tethering en draagbare hotspot” en op je iPhone onder de naam “persoonlijke hotspot”. En dan niet vergeten om je hotspot ook met een wachtwoord te beveiligen. 

Gebruik een VPN

Met de bovenstaande tips kun je je al behoorlijk veilig op het internet begeven. Wil je écht geen risico lopen, dan moet je een VPN gebruiken. VPN staat voor ‘virtual private network’, hiermee kun je virtueel op een ander netwerk bevinden, en zorg je ervoor dat je niet meer traceerbaar bent online. Door de versleutelde verbinding met het virtuele netwerk kunnen hackers niet meer meekijken. Omdat je een ander IP-adres krijgt zijn acties niet meer eenvoudig naar jou te herleiden. Internet beveiligen via een goede VPN kost wat geld, maar is wel superveilig!
Klik hier voor meer informatie over het maken  van een VPN verbinding.

Maak altijd een back-up van je bestandenveiligonline03 250

De laatste jaren is gijzelsoftware (ransomware) erg in opkomst. De gevaarlijkste variant (cryptoware) versleutelt al je persoonlijke bestanden. Als je geen goede back-ups hebt, moet je soms heel veel geld aan de criminelen betalen om weer bij je data te kunnen. Deze ontwikkelingen illustreren nog maar eens hoe belangrijk het is om regelmatig back-ups van je bestanden te maken.
backups kun je maken op een eigen medium als USB stick of DVD maar ook op een cloud dienst zoals bijvoorbeeld Google Drive, One Drive, Box of Dropbox.

Informatie over veilig internetten

Een goed en leesbaar overzicht van de meeste beveiligings mogelijkheden wordt geboden op de website van VPN.NL